top-image

Utolsó kommentek:

Ipari-antidepresszió 2012.10.24. 02:19:05

@peetmaster: Még az általad belinkelt táblázatból is az jön le, hogy a GDP 6%-val költünk többet szociális kiadásra (), meg közszolgáltatásra, mint a Visegrádiak. Védelmi, hadi kiadásra meg picit kevesebbre. A GDP 6%, meg a költségvetés 12%-a. 27 ezer miliárdos GDP-vel számolva ez durván 3000milliárd forint. És ez nagyjából reális is, ekkora megszorításra lenne szükség. Ugyanakkor ez a táblázat a 2010-es adatokat mutatja, amikor Bajnai épp rendbe rakta a dolgokat egy picit.

www.parlament.hu/irom39/04365/04365.htm
Habár ha jól látom, a funkcionális bontást lehagyták tavayl... hmm..

Bejegyzés: Műhorizont

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.24. 01:53:44

@Ipari-antidepresszió: én szoktam elméletieskedni, de az, hogy a költségvetésbe eleve lopás céljából betervezett dolgokat el is lopják, az elég gyakorlati. Meg az is, hogy több átláthatósággal komolyan elejét lehetne venni ennek.
És spórolni elég lenne 3%-ot, ami a hiány...
(Ugye a kormány a GDP kb- 50%-át osztja újra.)
Ennek:
www.asz.hu/penzugyi-szemle-cikkek/2012/a-visegradi-orszagok-allami-ujraelosztasanak-es-funkcionalis-kiadasi-szerkezetenek-osszehasonlitasa/112-134-szemere-kiss.pdf
124. oldala alapján a szociális kiadások 17,5%, jóindulattal az általános közszolgáltatásokat is ide veszem (az oktatás kevesebb), az 26,6%. Marad 22,3%, amiből 3% spórolandó. Az egynyolcad. És a korrupció egynegyed. Az LMP hosszú programjában önmagában 7%-ra becsülik a TI alapján a korrupciót, ami kb. egyezik ezzel.

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.23. 23:34:47

@peetmaster: Ha most valami elméleti-erkölcsi-filozófiai síkról közelíted a kérdést, akkor egyet tudok érteni. Hát jó lenne... Gyakorlati oldalról nézve erre nincs lehetőségünk. Ez a ne bűnözzünk, ne fogyasszunk tudatmódosító szereket, éljünk egészségesen, ne hajtsunk gyorsan, stb.. kategória, ami szintén jó lenne össztársadalmi szinten, de még senki nem tudta ezeket elérni. Beleírták még a Bibliába is, hogy ne lopj, oszt mégis...

A gyakorlatban azért nem olyan rossz a helyzet. A költségvetésből bizonyára lopnak, de annyit nem, hogy komolyan befolyásolja a dolgot. Már csak azért sem, mert a költségvetés döntő többsége közvetlen személyi juttatás. Ezért ha spórolni akarunk, azaz a kiadást hozzáigazítani a bevételekhez, akkor ezen juttatásokat kell pár százalékkal lefaragni, addig, amíg egyensúlyba nem kerülünk. Utána meg úgy kell mindig igazítani, ahogy a gazdaság teljesít, ahogy be tudjuk szedni az adót. Ha nő a GDP, akkor nőhetnek ezen kifizetések is. Ez ilyen egyszerű kéne hogy legyen, sajnos nem így van.

Bejegyzés: Műhorizont

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.23. 21:39:58

@Ipari-antidepresszió: de ez a pénz bekerült a költségvetésbe. Kivetettek 60% adót, és a bevételből túlárazott autópályát építettek, plusz ki se fizették az alvállalkozókat.
Szóval ha adót csökkentünk, akkor a kiadásokat a korrupció irányába nyessük, ne a segély irányába, én csak azt mondom.
Még egyszer, a korrupció a már költségvetésbe bekerült pénzből megy.

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.23. 12:42:45

@peetmaster: Nem lehet azzal a pénzzel számolni, ami nincs. Lehet feltételezni szürke, meg fekete gazdaságot, meg korrupt állami tendereket, de ami pénz nem kerül be a költségvetésbe, azt szétosztani sem lehet. Az praktikusan nincs is. Meg lehet próbálkozni fokozottab ellenőrzéssel, meg behajtással, de ugye az is pénzbe kerül. A kiadási oldal ellenben nem kényszer. Nem kötelező ingyenes utazást, meg egészségügyet meg mindenféle juttatást adni. A nyugdíj rendszer is felosztó kirovó rendszerű, nem kötelező adókból kipótolni, de ha ki is pótoljuk, az már a politikai kegy kategóriája, hogy mennyivel.

Az hogy mi sok, mi nem sok értelmezés kérdése. Bulgáriában, Romániában megélnek az emberek kevesebből is, hogy ne menjünk messzire. Nem ebből kell kiindulni. Abból kell kiindulni, hogy mit lehet egyáltalán szétosztani és milyen áron. Jelenleg adókkal iszonyatosan megterhelt gazdaságból, hitelekkel megemelt összegű juttatásokat adunk. Ez így nem maradhat. Szerintem túlzásba visszük a szolidaritást.

Bejegyzés: Műhorizont

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.23. 09:26:40

@Ipari-antidepresszió: jó, de mi lesz a szolidaritással? hogy mondod meg valakinek, aki 100-200 euróból él havonta, hogy az túl sok?
Főleg hogy még a teáltalad is elfogadott korrupciós számból is kb. meg lehetne duplázni az ellátását, vagy megszüntetni a költségvetési hiányt (azért 3%-ot csak ellopnak)?
Túl sok ún. rendszerváltás-vesztes van ebben az országban. Én nem tartozom közéjük, az egykulcsos adónak a jó oldalán voltam, a félszuperbruttó eltörlésének is a jó oldalán leszek, ha nem is sokkal, és igen, szerintem is sok az adó, de a 10m emberből 4 hozzám képest konstans életveszélyben lehet.
Az utolsó szám szerint, amit hallottam, a LEGFELSŐ jövedelmi decilis mediánja valami 400k havonta, ha minden igaz, bruttó (tehát én is simán a legfelsőben vagyok). Ez kb. azt jelenti, hogy 90% nyomorog. Szerencsére el se tudom képzelni, hogy milyen lehet ennyiből élni, és még nekem is gondjaim vannak a lakáshitellel, gyerekre gondolni se merek, autóm hálistennek nincs.

Ja, és az ellopott pénz kurvára nem marad itthon, mert akkor meg lehetne találni - és engem sokkal jobban izgat az utolsó alvállalkozó és az ő munkásai, mint a fővállalkozó. Ha rajtam múlna, az lenne a törvény, hogy a lánc aljától kezdődne a kifizetés.

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.22. 21:39:12

@peetmaster: A korrupció amúgy nem azt jelenti, hogy ellopják, hanem azt, hogy nem az eredeti nyertes nyerné. Attól az a még elkészül, esetleg lopnak is belőle, de ennyi. Ha meg hazai társaság lopja el, akkor azt itthon költik el, ergó adóbevétel lesz belőle. Eleve átlagosan minden megtermelt 100 forintból 50 újraosztódik az államon keresztül. De ne ragadjunk le ennél a lopnak is a költségvetésbl dologból. Az egész költségvetés szerekezete roggyant meg, mert olyan magas költségű szociális ellátórendszer jöt létre, amit csak iszonyat túladóztatással lehet fenntartani. Emiatt versenyhátrányba kerülünk a többi országgal. Ennyi sok adó, ennyire kiszámíthatatlan jogi környezet nincs máshol, ennek így csúnya bukta lesz a vége. Meg kell kezdeni az adók és ellátások csökkentését, hogy szabályozottan vezethessük le a feszültséget.

Bejegyzés: Műhorizont

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.22. 21:17:22

@Ipari-antidepresszió: azért a közbeszerzés nem 400Md egy évben, hogy csak 100Md-ot lopjanak 25%-ával, de az is jelentős tétel, hogy a többé-kevésbé befejezett projektek alvállalkozóit nem fizetik ki, lásd visszabontással fenyegetőző csoportok, VÉSZ, Megyeri híd stb.
Meg valahonnan csak vették az az adatot a Guardianban, ahol nem minden szert közölnek.

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.22. 20:06:49

@peetmaster: A költségvetés nagy rész személyi juttatás. pl. csak a nyugdíj 3200 milliárd forint, ami 3,2 millió nyugdíjassal számolva fejenként 100 ezer forint. Ebből nagyon nem lehet lopni, kb ugyanekkora tétel az egészségügy, meg oktatás, ott is a kiadások nagy része bér jellegű. Ami beruházás van itthon, amiből valahogy lopni lehet az már nem túl sok. A hazai állami beruházások meg EU által finanszírozottak. Mivel ha lopsz is egy projectből, annak el kéne készülnie, így max túlárazásról lehet beszélni. Szumma, summárum max. 100 milliárd lehet az elszivárgás, ami kb. 2 heti nyugdíj kiadás.

A kiadási oldalnak meg kellene egyeznie a bevételivel, anélkül csődbe megyünk hamarosan, más út nincs. Meg kell mondani az embereknek, hogy olyan szintű a jóléti rendszer hazánkban, amit nem bír eltartani a gazdaság. Persze ha Svájchoz, meg Svédországhoz hasonlítgatjuk magunkat, akkor ez kevésnek tűnik, az is. De nem vgyunk se Svájc, se Svédo. Addig emelték a nyugdíjakat, addig szaporították az állami szférában dolgozókat, hogy már csak masszív hitelfelvétellel és egyre terjedő államosítással, lopással fenntartható ez a rendszer.

Bejegyzés: Műhorizont

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.22. 19:56:50

@Ipari-antidepresszió: pontosan. Tehát oda akarok kilyukadni, hogy mivel előre tudják, hogy lopni fognak, ezért nagyobb kiadást terveznek be, amire hitelt vesznek fel, ami az általad írottakat okozza a te logikád szerint.

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.22. 17:23:31

@peetmaster: Nem tudom hova akarsz kilyukadni. Van egy bevételi oldal, ami nagyjából meg is van becsülve. Erre még ráraknak pár száz milliárdot évente és még azt is elköltik, ezt úgy érik el, hogy hitelt vesznek föl, ez összeadók államadóssággá. Na ezt nem kellene. Az egy másik kérdés, hogy a betervezett kiadások egy részét ellopják. De már eleve nagyobb kiadást terveznek be, mint amennyi bevételre számítanak.

Bejegyzés: Műhorizont

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.22. 17:18:40

@Ipari-antidepresszió: ez úgy jön ide, hogy nem feltétlenül stimmel azt állítani, hogy túl van méretezve a szociális szféra. Elég lett volna a költségvetést valós számokkal tervezni, és nem a korrupció által felfújtakkal.

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.22. 14:43:10

@peetmaster: Ennek semmi értelme. A közbeszerzések benne vannak a költségvetésben. Mi a hiányt előre betervezetten hoztuk össze, nincs itt semmi trükk. Persze lophattak a közbeszerzésekből, de ez most hogy jön ide?

Bejegyzés: Műhorizont

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.22. 09:09:30

@Ipari-antidepresszió: hát, ha azt vesszük, hogy a tranpareny intarnational szerint a közbeszerzések 25%-a korrupció, akkor 20 év alatt pont összejön a kért szám...
és egy egész ország csak jobb, mint egy Apple, vagy akár kettő.

www.transparency.hu/INTEGRITASI_MEGALLAPODASOK

"Magyarországon a közbeszerzések kifejezetten érzékenyek a korrupció szempontjából, nemzetközi becslések szerint a rendszerszerű korrupció 20-25%-kal drágíthatja a beszerzéseseket."

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.21. 23:19:12

@peetmaster: 242 milliárd dollár, az a hazai GDP kétszerese, vagy másképpen 4 év teljes államháztartási bevétele. Itt nagyságrendi tévedés van, ekkora összeget megtermelni, majd forintról átváltani devizába (azaz kivinni az országból) nem lehetséges. Az Apple nem halmozott föl ennyi készpénzt, pedig egy évtizede adja az iPhonet, iPod, iPad kütyüket tonnaszám, kiugró nyereség mellett. kb. azt állítod hogy nagyságrendileg két titkos Apple méretű profitgyár működik az országban. Hát jó lenne, mit ne mondjak...

Bejegyzés: Műhorizont

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.21. 23:06:08

@Ipari-antidepresszió: én egy darabig hajlamos voltam elfogadni az efféle érveket, de amikor olyanokat látok, mint amit be is linkeltek itt: @Putyilov gyári melós:
hogy 240 mrd dollárt, azaz az adósság 3-szorosát kioffshore-ozták, akor nem tudok megértő lenni a kapitalizmus jelen formájával. Azokat a pénzeket nem lett volna szabad megkeresni, ellopni meg főleg nem. Egyszerűen erkölcstelen dolog milliárdosnak lenni, miközben más éhezik - és nem, ezt nem az teszi, hogy ennyivel jobb, ügyesebb, okosabb X, mint Y. Ennyivel nem lehet jobbnak lenni. És mivel az a pénz nemcsak az én kommunista BTK-m, hanem a jelenlegi szerint is lopott, lásd autópálya-építés stb., így különösen visszatetsző adócsökkentést és szociális vágást követelni. Ezt a pénzt kell visszaszerezni, bármilyen, szó szerint bármilyen úton.

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.21. 19:01:34

@DSityu: Ezért propagálom, hogy kössük valamiféle mozgóátlaghoz a kiadásokat, mert jelenleg túl nagy feszültségek halmozódnak fel a költségvetésben. Korábban nyilván nem lehetett ilyet csinálni, mert elég számítás igényes a dolog, de a mai világban.. Egy átlagos okostelefon képes ilyesmikre, sőt... sokkal többre.

Mondjuk én sehol nem írtam, hogy megvonnám a segélyeket. Maga a költsgvetés amúgy szinte másból sem áll, csak személyi juttatásokból. Lehetne azon igazgatni pár százalékot.Ugyanakkor ha most nem kezdünk hozzá, akkor majd később kell durvábban belenyúlni.

Bejegyzés: Műhorizont

DSityu 2012.10.21. 18:49:39

@Ipari-antidepresszió: A hangsúly ezen van: "egyik napról a másikra". Ha seperc alatt megvonod a segélyeket (úgy, hogy közben nincs munkalehetőség), drasztikusan csökkented a nyugdíjakat, az eü. ellátásra, oktatásra szánt pénzt, szerinted mi lenne abból? Nem vonom kétségbe, hogy a túladóztatás sem megoldás.
Bizonyára lehet találni minden területen ésszerűsítési lehetőségeket, itt-ott akár komoly csökkentést is. De ehhez nagy tudású, komoly szakemberek kellenének, nem szabadságharcosok, nem cimborák, nulla szakmai tudással.

Bejegyzés: Műhorizont

Ipari-antidepresszió 2012.10.21. 18:32:13

@DSityu: A költségvetés majd 2/3-ajóléti kiadásnak számít... Semmiféle katasztrófa nem lenne belőle. A katasztrófa abból lesz, ha túladóztatunk, majd elkezd csökkenni a gazdaság teljesítménye. Akkor mit lehet már csinálni, tovább növelni az adóterhelést? Na, akkor már még nagyobbat kell vágni a kiadásokon.

Bejegyzés: Műhorizont
bottom-img