top-image

Amikor Orbán Viktor kormányra került, még nem hitte, hogy békaemberekkel fog találkozni.

Hogy ennek ne lenne értelme? Hát épeszű embernek tényleg csak annyi, hogy rögtön érti a célzást Bacsó Péter "A Tanú"-jára. Ebből az akkor még nem élt generációk is képet kaphattak az '50-es évek koncepciós eljárásainak megdöbbentő, de halálos bornírtságából.

Orbán Viktor stábja és tanácsadói azonban tényleg nem vicceltek. Beültek az időgépbe és idehozták nekünk azt, amiről tényleg hihető volt, hogy elmúlt. Hol fog ez megállni? Ha nem lennénk az EU tagjai, akkor tulajdonképpen már semmi sem állna a kormány útjában, hogy ne csak a kormányzati kommunikációban jelenjen meg a szovjet múlt? Vagy annak posztmodern putyini változata? Azért ez hátborzongató...

A demokratikus társadalom érdekérvényesítési és önvédelmi eszköztára a kormány számára külső pénzügyi és média körök támadása, belső ellenség az államigazgatás legmagasabb szintjein, sötétben bujkáló balliberális lobbisták, akik aláaknázzák népünk vezérének gyönyörű eredményeit és diszkreditálják a zúnió és mindenki más előtt, míg szegény tehetetlen kormány csak néz, mint egy kidobott kiskutya.

Nincs más megoldás tehát: éberség fokozása, a titkok körének bővítése, az emberi szabadság korlátozása, az erőforrások irányítás alá vétele, különben lőttek a Nagy Célnak és ezt Igazi Magyar Ember nem akarja, tehát egyetért mindezzel. Aki igen, tűzzön kokárdát!

Amit nem tudok eldönteni (1995 óta): mindezt ezt komolyan gondolják vagy maguk jókat röhögnek, amikor a saját nyilatkozataikat olvassák. Nem tudom melyik a jobb, félek egyik sem.

Bár a 4K!-t sokan esélyesnek tartják a jövő LMP-je cím elnyerésére (annyiban legalábbis, hogy fiatal értelmiségiek mozgalmi jellegű "unortodox" kezdeményezése a párttá alakulás útján és a parlamentbe jutás némi reményével) továbbra is megfoghatatlan valami.

Amilyen konkrétabb megnyilvánulásaik voltak a párttá válás bejelenése óta, azoktól is csak a kérdőjelek szaporodtak. Már magánál a bejelentésnél megtörtént az ősbűn.  A Millával közös, sajtószabadság melletti tüntetésen a szép számú, de inkább a Millának köszönhető tömeget maguk mögé copy/paste-elve, puccsszerűen bejelentették a párttá válást. (Úgy látszik a kakukk mentalitás vonzó önépítő aktus: Gyurcsány Ferenc és a Szolidaritás is az LMP december 23-i tüntetésén próbálta meg legutóbb....)

Aztán folytatták az öndefiniálással, amit úgy kívántak abszolválni, hogy az LMP-be rúgtak vandamme-pörgőket. És minap eljött az újabb felvonás is...

A 4K! elég egyértelműen kifejezte a meghirdetett ellenzéki kerekasztalban való részvételét, majd az LMP beintése után ő is kihátrált belőle.(Csönd...) Az indok valami olyasmi volt, hogy az LMP nélkül  nincs értelme: mindenki vagy senki.

Még hihető is lett volna a sztori, ha eleve kimondják feltételként ezt, de ilyenről szó sem volt. Akkor most meg miért....? Az LMP-vel miért lett volna jobb nekik a kerekasztalozás? Ha kettőjük felé robog a szocialista úthenger, az kevésbé fenyegető...?

A választ csak a döntéshozók tudják egyelőre, de valószínű, hogy rájöttek, egy nem közösködő LMP tükrében még soványabbnak fog látszani az a portéka, amit a pártok piacán árulnak.

Akárhogy is, ez újabb csapás a komolyságra és a hitelességre. Ha már ennyire figyelnek az LMP-re, tanuljanak a hibáiból: a bizonytalanság, az oda-vissza ugrálás, a karakteresség hiánya veszélyes! Sokkal inkább, mint más sikerén próbálni felkapaszkodni vagy potenciális partnerünk bokáját rugdosni. Ez csak csúnya húzás, de hát a politika már csak ilyen...

Semjén Zsolt, a hazai jobboldal társadalmi támogatottsággal lényegében nem rendelkező, azonban a közügyekre igen nagy befolyással lévő pszeudo-pártjának elnöke ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy mennyire nem zavartatja magát a valóságtól.

A minap ugyanis bejelentette, kezdeményezi az állam és a Vatikán közötti megállapodás módosítását, mert szerinte kompenzálni kell az egykulcsos adó miatt csökkenő egyszázalékos bevételeikért a katolikus egyházat.

Semjén Úr annak a kormányzó jobboldalnak a hangos szószólója, amelyik gyakran kel ki a gazdasági szabadságharccal, az ágazati különadókkal egyet nem értők ellen, mondván azok csak a külföldi hatalmak, vállalatok pénzügyi érdekeit védik hazájuk érdekeivel szemben.

Nos, a Miniszterelnök-helyettes Úr ebben az esetben ugyanezt teszi, nevezetesen egy másik állam (a Vatikán) pénzügyi érdekeit védené magyar adóforintok felhasználásával. Bár eddig nem halottunk a szokásos hazaárulózó felhördülést sehonnan, más problémák is vannak a javaslattal.

Az egyházaknak nyújtott 1 százalékos felajánlások rendszere tiszta helyzetet teremt. Mindegyik egyház annyi támogatást kap az adófizetőktől, ahány elkötelezett híve van. Ha ezt a támogatást növelnék, egy egyházra fókuszlva, azzal az állam világnézeti semlegességét felejthetnénk el teljesen.

Más egyházakkal szemben, vagy a nem hívők pénzéből jutna többletpénzhez egy meghatározott felekezet.

Sajnáljuk továbbá, hogy amikor ez a javaslat Semjén Úr fejében megszületett, nem gondolt azokra a kis keresetűekre, akik igazán rászorulnának az egykulcsos adó hátrányainak kompenzálására. Sajnos nekik nincsenek ilyen elkötelezett képviselőik a kormányban.

bottom-img
süti beállítások módosítása