Eredetileg nem akartunk Schmitt Pálról írni, mert úgyis minden blog és online hírportál ezt ontja, mi meg törekszünk nem azt csinálni, amit más, akkor sem, ha egyetértünk vele, meg túl gőgösek is vagyunk ahhoz, hogy túl magas labdákat csapdossunk.

De mivel a disszertációs simli az autóbalesetessel ellentétben valamiért tartósan a média címlapjain van, illetve ott van tartva (nyelvszépészektől bocsánatot kérek), nem mehetünk el tovább Schmitt Pál mellett. Igen, mellette és nem az ügye mellett - annyira azért nem állunk be a kórusba.

Nem értem miért van ott a köztársasági elnök székében ez az ember? Azt természetesen értem, hogy miért kellett az udvari bolondnak és a királynak posztot cserélnie (erre szót is kár vesztegetni), de azt nem, hogy Schmitt Pál miért vállalta a trónusra ültetett félkegyelmű szerepét...?

Megvolt neki minden: sportsikerek, karrier, tisztelet - állampárti múltja, esetleges priuszai a kutyát nem érdekelték, mérsékelt szellemi képességeiből a közvélemény semmit sem érzékelt. Emlékszem valamikor a '90-es években láttam vele egy riportot és azt mondtam valakinek tini fejjel: ez az ember europér, belőle el tudnék képzelni köztársasági elnököt - nem hittem volna, hogy ez a gondolat horror paródiaként fog megvalósulni...

Schmitt Pál Ikaroszként elfelejtette korlátait és hagyta, hogy hülyét csináljanak belőle - óvatlanul kiment a napra és a vajat már a köldökéből is kapargathatja. Megérdemli, egy percig sem sajnálom. Erkölcsi bukása totális, közjogi aláhullása időszerű - politikairól nem beszélhetünk, mert olyanja neki (mármint politikai relevanciája) soha sem volt.

Mindezek ellenére akkor is ott motoszkál bennem az összeesküvés elmélet lehetősége: hogy megérdemelt sorsa felé nem az ellenzéki média és leleményes újságírók, hanem a Miniszterelnöki Hivatal toszogatja az ellenzéki sajtó lelkes közreműködésével. Orbán Viktor kezd súlyosan elkopni, a kormány kénytelen lesz porig hajolni az EU-IMF párosnak, és ahogy a Trianoni békeszerződést sem írta alá minimális súllyal rendelkező politikus, úgy ez sem kapcsolódhat a Kedves Vezetőhöz, akit politikai asylumba kell küldeni a kezdetektől  erre kinézett helyre.

Nem mondom, hogy hiszek ebben, de lehet, hogy valóban most jött el az idő és ennek előkészületei zajlanak, ahol Schmitt Pál paraszt a sakktáblán, aki eleve ezért lett odatéve.

Egy nevetséges ember tragédiája....