top-image

Eredetileg nem akartunk Schmitt Pálról írni, mert úgyis minden blog és online hírportál ezt ontja, mi meg törekszünk nem azt csinálni, amit más, akkor sem, ha egyetértünk vele, meg túl gőgösek is vagyunk ahhoz, hogy túl magas labdákat csapdossunk.

De mivel a disszertációs simli az autóbalesetessel ellentétben valamiért tartósan a média címlapjain van, illetve ott van tartva (nyelvszépészektől bocsánatot kérek), nem mehetünk el tovább Schmitt Pál mellett. Igen, mellette és nem az ügye mellett - annyira azért nem állunk be a kórusba.

Nem értem miért van ott a köztársasági elnök székében ez az ember? Azt természetesen értem, hogy miért kellett az udvari bolondnak és a királynak posztot cserélnie (erre szót is kár vesztegetni), de azt nem, hogy Schmitt Pál miért vállalta a trónusra ültetett félkegyelmű szerepét...?

Megvolt neki minden: sportsikerek, karrier, tisztelet - állampárti múltja, esetleges priuszai a kutyát nem érdekelték, mérsékelt szellemi képességeiből a közvélemény semmit sem érzékelt. Emlékszem valamikor a '90-es években láttam vele egy riportot és azt mondtam valakinek tini fejjel: ez az ember europér, belőle el tudnék képzelni köztársasági elnököt - nem hittem volna, hogy ez a gondolat horror paródiaként fog megvalósulni...

Schmitt Pál Ikaroszként elfelejtette korlátait és hagyta, hogy hülyét csináljanak belőle - óvatlanul kiment a napra és a vajat már a köldökéből is kapargathatja. Megérdemli, egy percig sem sajnálom. Erkölcsi bukása totális, közjogi aláhullása időszerű - politikairól nem beszélhetünk, mert olyanja neki (mármint politikai relevanciája) soha sem volt.

Mindezek ellenére akkor is ott motoszkál bennem az összeesküvés elmélet lehetősége: hogy megérdemelt sorsa felé nem az ellenzéki média és leleményes újságírók, hanem a Miniszterelnöki Hivatal toszogatja az ellenzéki sajtó lelkes közreműködésével. Orbán Viktor kezd súlyosan elkopni, a kormány kénytelen lesz porig hajolni az EU-IMF párosnak, és ahogy a Trianoni békeszerződést sem írta alá minimális súllyal rendelkező politikus, úgy ez sem kapcsolódhat a Kedves Vezetőhöz, akit politikai asylumba kell küldeni a kezdetektől  erre kinézett helyre.

Nem mondom, hogy hiszek ebben, de lehet, hogy valóban most jött el az idő és ennek előkészületei zajlanak, ahol Schmitt Pál paraszt a sakktáblán, aki eleve ezért lett odatéve.

Egy nevetséges ember tragédiája....

hűségnyilatkozatával azt is telesírta....

Mínuszos hír volt tegnap a placcon és érdemeinek megfelelően landolt a közbeszéd hátsó udvarában, de mi emlékezzünk meg róla, mint közéletünk 150 éve egyik tipikus jelenségéről: a szervilizmus megnyilvánulásáról.

Nem tudom, melyik a rosszabb: ha a Miniszterelnökségi Titkárságról jött a telefon vagy ha Farkas Flórián fejéből pattant ki, hogy menjen le kutyába? Három másodperc gondolkodás után az utóbbit választom.

Előbbi mögé ugyanis még valami mártíromságot is oda lehetne esetleg delirálni (nem tenném, csak elméletileg), hogy a honi cigányság érdekeiért ez az áldott jó ember még lábtörlőnek is hajlandó elmenni. De Farkas Flórián közéleti múltja inkább ismeretes a hatalmi játékokról és a kalapdíszi létről, mint az érdekképviseletről.

Az, hogy magából ki milyen bohócot csinál, magánügy. Nem az ellenben annak a népcsoportnak az ügye, aminek képviseletét elméletileg kellene látnia - én a honi cigányság szociális helyzetében és társadalmi beágyazódásában érdemi javulást nem látok 20 éve. Ezzel lenne jó a hírekbe kerülni és nem egy igazodó levéllel. 

Ezzel a cigányság ügye előre nem ment, csak képviselői hiteltelenedtek egyet (tovább) itthon és külföldön is

 


A teljes nyugati sajtó miattunk veri a palávert. Ez nekem mindig gyanús. Főleg, mikor olyan hevesen teszi, ahogy most. Azt hiszem, ennek az egész perpatvarnak két szintje van. Egy, ami Európáról szól, egy, ami rólunk. Ami rólunk szól, azt csak mi értjük, akik itt élünk: a sebtiben és szakmaiatlanul meghozott (nem csak) sarkalatos törvényekre gondolok.

Az Alkotmánybíróság haldokló medúzává puhítása, a Jegybank trükkös korlátozása, az adatvédelmi biztos hivatalának kiherélése. Ezekért nekünk kellene az utcára menni, épp ahogy ötvenhatban. De akkor a Nyugat nem segített. Most viszont úgy tűnik, segíteni akar. Na, ezt én – ne haragudjatok meg – de nem veszem be. Akkor sem segített, most miért tenné? Mert szegény magyarok lassan diktatúrába fulladnak? Ugyan! A jóságos Európa képe már a Római Birodalom környékén szertefoszlott. Messziről bűzlik, hogy más érdekek állnak a háttérben. A tét jóval nagyobb.

De nézzük a másik szintet:

Ez a szint Európáról szól. Ahol van egy ország, ami szembemegy a jelenlegi trenddel, vagyis az unió még unióbbá való gyúrásával, vagy ha tetszik: az Európai Egyesült Államok létrehozásával. Egy ilyen trendben elkezdeni a szuverenitásunkért harcolni, s mindig összeakasztani kurucos bajszunkat a központtal… nos, ez minimum nem szerencsés. Orbán a legrosszabbkor húzta ki a gyufát Brüsszelnél. Tombol a válság, az USA lassan nem csak sub rosa, de nyíltan dörzsöli a kezét az euró szétesésére várva, ahogy tisztítgatva, ápolgatva saját kis fontocskáját, csendben ezt teszi az Egyesült Királyság is, az EU meg saját hányásában agonizál.

Ez a játék nem biztos, hogy csak arról szól, hogy Orbán egy falusi betyár nagyratörő (önkényuralmi-jellegű) álmokkal, és alapvetően nem szimpi Merkeléknek, hanem arról, hogy csúnyán beleköphet a levesbe. Mármint a levésbe. Mert lassan az unió léte a tét, és ha minden ország úgy kezd el pattogni, mint Magyarország, akkor szétesik a rendszer.

Az USA meg (és Kína is, ha okos) dörzsölheti tovább dagadó tenyerét.

Vajon miért ment Szabó Erika igazságügyi államtitkár jogtalanul az (időközben megszűnt) Országos Igazságszolgáltatási Tanács lezárt helyiségeibe? Mindezt tette két nappal a Tanács megszűnése előtt.

bottom-img
süti beállítások módosítása